I još malo o ružama: sok od ruža

Mnogi od nas će, ako zavire u svesku bakinih recepata, pronaći i recept za pravljenje soka (sirupa) od ruža. Pa, evo, da podelimo jedan takav recept sa vama:

Sok od ruža se pravi isključivo od nekalemljenih mirisnih ruža, koje cvetaju u maju. To su oni prelepi grmovi prepuni trnja, ali krunisani sitnim mirisnim roze laticama. Te latice treba najpre odvojiti od peteljke, a zatim njima napuniti teglu zapremine 5 litara više od polovine. Ovom sadržaju tegle treba dodati dve kesice limuntusa i vodu. Tegla se poklopi tanjirićem ili folijom i ostavi na sunčanom mestu desetak dana, sve dok voda ne poprimi roze boju, a latice svoju boju izgube. Ne treba da vas brine to što će se u tegli dešavati ukišeljavanje i buđanje sadržaja, to je prirodan proces i jedna od faza transformacije latica u sok. Posle pomenutih desetak dana, sadržaj iz tegle treba procediti i izmeriti dobijeni sok, jer je neophodno u taj sok dodati onoliko kilograma šećera koliko litara soka ima. Tako pripremljena mešavina, dobro promešana i odložena na hladno mesto dok se šećer ne istopi, predstavlja sirup od ruža. Možete ga sipati u flaše, dobro zatvoriti i sačuvati i nekoliko meseci na u frižideru ili na nekom drugom hladnom i mračnom mestu. Prilikom serviranja, sirup razblažiti i dodati krišku limuna po želji.

I još nešto: dok budete pili sok od ruže, ne zaboravite da je to bilo piće koje se u prošlosti posebno cenilo na brojnim dvorovima. Zato zažmurite, prepustite se mašti i uživajte u soku od ruže baš kao što je to činila i poznata Hurem nekada davno, u odajama Topkapija, sa pogledom na Bosfor. Živeli!