Pčele bez kojih nema života: kratki istorijat pčelarstva

Pčelarstvo je jedna od najstarijih delatnosti kojima se čovek bavi, što pokazuje i pećinski crtež iz pećine Arana kod Valensije, star oko 8000 godine, na kome je prikazan čovek u društvu pčela kako skuplja med iz njihove košnice. I pored ovog crteža, ne zna kada je tačno započeto pčelarstvo, zna se samo da je prvi kontakt pčele i čoveka bio sladak i bolan.

Gotovo sve ljudske civilizacije su se bavile nekim vidom pčelarstva. Neke civilizacije su pčelu veličale i uzdizale do božanskih visina, dok su druge uzele pčelu kao nacionalni simbol. Stari Egipćani su verovali da je pčela nastala iz suza boga Sunca Ra. Med su koristili u ishrani i lečenju, a vosak i propolis za mumificiranje. Amblem drevnog Donjeg Egipta, koji je pronađen na obelisku Flemiš podignutog pre 6000 godina, predstavljao je pčelu sa nagnutom glavom i uzdignutim krilima.

Pčele su zauzimale počasno mesto i smatrane su svetim životinjama u Indiji.

U stara vremena Asirija je smatrana zemljom meda i maslinjaka. Zato ne čudi što su Asirci poznavali metodu vladanja pčelama zvučnim metodama.

Prema mitu antičke Grčke, na ulazu u pećinu u kojoj se rodio bog Zevs, pčele su stražarile i polagale med na usne tek rođenog boga. Osim toga, u IV veku pre nove ere, na novcu grčkog grada Efesa, prikazana je pčela.

I kod nas pčelarstvo ima dugu tradiciju i predstavalja cenjeno zanimanje. U srednjovekovnoj Srbiji, pčelarstvom su mogli da se bave samo pripadnici sveštenstva i despotskog staleža. Osim toga, kralj Milutin je pčelare oslobađao vojske, a oni su, za uzvrat, morali da snabdevaju vojsku pčelinjim proizvodima, dok je car Dušan propisao veoma stroge i nepopularne mere za onoga ko bi lažirao med i vosak. Pčelarstvo se kao zanimanje prenosilo sa kolena na koleno, i to kao velika tajna.

Pad bavljenja pčelarstvom na našim prostorima zabeležen je za vreme Osmanskog carstva. Tada su rojevi, med i vosak oporezovani sa 10 %, odnosno, takozvani desetak se davao dahijama.

Prestankom vladavine Osmanskog carstva na teritoriji današnje Srbije, pčelarstvo je doživelo procvat i proizvodnja meda i njegovih proizvoda postala je dostupna svim zainteresovanim ljudima. Danas pčelarstvo predstavlja profitabilnu granu poljoprivrede, a nove metode uzgajanja pčela i načini borbe protiv štetočina i bolesti, koji doprinose većem prinosu, samo su neki od pozitivnih činioca koji motivišu mlade ljude da se bave ovom slatkom delatnošću.

I zbog svega što je napisano, budimo pametni kao pčelice: uživajmo u cveću, negujmo ga i nahranimo njihovim polenom pčele. A one će već znati kako da nagrade nas!